Therme Erding - Erding

2015.01.24-25 (szombat-vasárnap)

Therme Erding Erding 

Nemrég volt már iromány a helyről, nagyon részletekbe menőt és mindenre kiterjedőt nem írnék, amolyan élményt szeretnék átadni, bár azt, amit ott kaptunk, adott a hely, azt szavakba nem lehet leírni.

Úgy kezdődött, hogy decemberben érkezett a megkeresés, hogy szeretnék-e egy kisebb csapattal januárban ellátogatni ide, hát mondanom se kell, hogy gondolkodás nélkül IGEN volt a válaszom. Akkor még 9 fővel indult, a végére 4 főre zsugorodtunk, s itt szeretném megköszönni Barabás Líviának, hogy gondolt rám, s a csapat többi tagjának; Nagy Petrának és Szentirmai Lászlónak, hogy egy szuper élményt élhettünk át együtt.


2 napos 1 éjszakás, mondhatni „1 bugyis”extrém túrát terveztünk, így tudtuk a 7 végéből a maximumot kihozni. Szombat hajnali 4 kor indultunk, 7 óra autóút, így 11 után nem sokkal érkeztünk. Vasárnap este 7- kor indultunk vissza, így hajnali 2-re már Budapesten is voltunk. 

Kicsit az árakról: szállás (Hotel ibis budget Muenchen Airport Erding), 26€/ fő, s opcionálisan 7,5 €/fő reggeli, kb 2 km-re volt, légvonalban 1. Belépő, hétvégi, amivel mindenhova (ezt később részletezem mit értek alatta), 46€/fő, csak ezzel a jeggyel lehetett a szauna részbe menni. Benti árak kaját nézve 5-15€-ig terjedtek, ital/sör 4-5€ körül mozgott.
2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
A Team

Tehát visszakanyarodva, szombat délelőtt 11 körül érkeztünk meg. Az épület kívülről semmi extra, mondjuk az sokat elárult már, hogy egy bazinagy parkolóház ékeskedett a szenünk előtt, ami azt hiszem 5, vagy 6 szintes volt, ezen kívül az épület előtt is voltak még helyek. A pénztáraknál kicsit bajban voltunk, volt vagy 3 szekció, végül bejutottunk, már itt hasra estünk, hogy a szekrények száma 3000-el végződött. Maga a létesítmény 5 szekcióból áll; Szauna Paradicsom, Vitál Oázis, Termál Paradicsom, Csúszda Paradicsom és egy Trópusi Paradicsomból, mindezeknek a teteje egytől egyig elhúzható, tolható, fogatható, így nyáron a szabad ég alatt élvezhető mindez. Rengeteg, megszámlálhatatlanul sok a nyugágy, pihenő az összes területen. A terület kb. az országunk legnagyobb ilyen jellegű fürdőjének az Aquaworldnek kb. 6-7 szerese. Természetesen sok-sok kinti rész, de a tél miatt ezek nagy része jelenleg nem üzemelt. Ezt a területet a 2 nap alatt sem sikerült 100%-osan felfedeznünk.

2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
Madártávlat a piros részen van már a Trópusi rész + Hotel

A legújabb része a Trópusi, ezt tavaly október-novemberben adták át, s igazán itt estünk hasra, mert itt volt az öltözőknek a vége, mely kereken 8.000 férőhelyet biztosított a vendégek számára. Érdekessége volt még ennek a helynek az, hogy a „hangár” egyik oldala maga egy hotel volt, melynek az erkélyei a trópusi látványra nyílnak, így 365 nap nyarat biztosít a létesítménynek. 

A csúszdás részt 2013 legjobbjának választották, kicsiknek és nagyoknak is maximálisan kiszolgálja az igényét. Itt is jól éreztük magunkat…

A vitál és a termál rész között az alapvető különbség az volt, hogy a vitál az 16+ os, így ott nyugodtan lehetett pihenni, amolyan gyerekmentes övezet.

2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
2014-es térkép, még nincs rajta a Trópusi Paradicsom, mely a jobb oldalról hiányzik. 

Itt kis kitérőt tennék. Sokat megy a vita azon, hogy bezzeg külföldön csak fürdőruhamentesen és kulturáltan lehet szaunázni. Nos engem és a csapat többi tagját is meglepett, mikor itt a termál részen elhelyezett 2 szauna és 1 gőzkabinban fürdőruhában, úszódresszben, térdig érő fürdőgatyákban ültek a padokon. Törölköző meg minden más nélkül, tehát még a fejlett szauna kultúrákban is, mint Németország, van alternatíva, megadják a lehetőséget az embernek, hogy ha nem akarózik egészségesen, akkor lehet, mód van rá, hogy másképpen is tudjon szaunázni. Így ne akarjunk mindenkit megerőszakolni, a cigarettához tudnám hasonlítani, mindenki tudja, hogy árt az egészégnek, mégis mennyien dohányoznak.

2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
Játékszabályok! 

Akkor jöjjön a szauna paradicsom… Teljesen fürdőruhamentes, mondhatom egész nyugodtan, hogy kb. 2 Aquaworldnyi terület teljesen naturista. Szigorúan 16+osok látogathatják. Sok, kb. 25 szaunával, ezek mind-mind tematikusan vannak kialakítva a 110 főtől egészen a 30 fősig, igen a legkisebb kb. 30 fős volt, ha leszámítjuk az 1 fős infra szaunákat… Zenés - discos felöntésektől a relaxálóig, a gyengétől a tüzes forróságúig minden-minden megtalálható volt. Naponta a szórólapjuk szerint 105 „Aufguss” volt, de találtunk olyat is ami abban nem volt feltüntetve, ám a nagy térképeken, „infó falakon” igen, így minden bizonnyal kimondható, hogy napi szinten minimum 105 felöntés van.

A vendégek egytől egyig nagy törölközőkkel járkálnak, amit a lábuk, fenekük, és ha úgy ültek le akkor a hátuk mögé is tesznek, tehát mindenhova ahol érintkeznek a paddal, egytől egyig mindenki, nincs kivétel, még olykor mi figyelmeztettük egymást, hogy héjkás a lában, vagy a hátad… nem akartunk kilógni a sorból..:)

Szauna sapkát vittünk, nehogy a túl szaunázás legyen (első nap 5, másodikon 8 programot ültünk végig), így nem is volt. Ám annál nagyobb csodálkozással figyeltek négyünket. Mi a manó? Miért és hogyan? Miért van ez nekünk? Németországban nem divat, mondhatni nem is igazán értették, ismerték, hogy miért van ez rajtunk. Sőt, mivel cirill betűsek voltak a sapkák, így nagyon kérdezni se merték az „oroszokat”. 

Ami igen érdekes volt, hogy a felöntések előtt, kb. már 15 perccel gyülekeznek az emberek, a szaunában, s a kezdésig nem is mennek sehová, s a felöntéseket ennyi előmelegedést követően ülik végig, ami kb. 8-10 perc maximum. Azt azért tudni kell, hogy a szaunák 40-90 fokig terjedtek, így viszonylag nem nehéz egy kisebb hőfokban kibírni, továbbá majdhogynem az összes szauna ablakkal vagy ajtóval ellátott volt a szabad levegőre, így a felöntések előtt jól át tudták szellőztetni a kabinokat. Ahány szauna annyiféle tematikát öleltek fel, van kocsmára emlékeztető, van Keltás, van külön nőknek, van trópusi, stb.

Megfigyeltük, hogy nálunk a szaunamester készül fel egy-egy programra, ő találja ki a zenét, tematikát, krémeket, tehát a teljes programot, itt a szaunamesternek ahogy láttuk, igazából végrehajtó szerepe van, zene gombnyomásra indul, a kencéket készen kapja, neki csak önteni kell, legyezni és jó hangulatot teremtenie. Ami nagyon tetszett még nekem, hogy minden program elején és végén van egy sztenderd szövegük, ezt sajnos nem tudtuk mi az, mivel németül egyikőnk sem tudott olyan jól, de az általános dolgokra hívja fel a figyelmet. Továbbá a mesterek folyamatosan kapják a közönségtől a visszajelzést, elején - végén, vagy akár közben is tapsolnak. 

Itt a következő két kitérő, a TAPS; tehát lehet tapsolni, sőt őrjöngeni is a szaunában, olyan taps és füttyvihar volt olykor-olykor egy-egy felöntésen, mintha valami koncerten lennénk.

Másik kitérőt; a szauna mesterek egyenruhában vannak, műszálasnak látszó felsőben és szintén műszálasnak látszó rövidnadrágban, s papucsban tartják a ceremóniákat. Így kimondhatjuk, hogy a szauna mester úgy jön be ahogy akar, ő az Atyaúristen, így azt tesz amit akar…

2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
min. 105 felöntés/nap! 

A mesterek folyamatosan tartják a kapcsolatot a vendégekkel. Megtudtuk privátban tőlük, hogy 1 mester napi szinten 6 programot tart (tehát ha így van akkor napi 105 ceremónia levezérléséhez legalább 18 fős csapat kell) s heti 6 napot kell dolgozniuk.


Szaunázást követően a törölközőinket tudtuk hol szárítani rengeteg szárító, nyugágy található. Pihenő medencék zenével, ha a fejünket, fülünket a víz alá tettük hallottuk a nyugtató zenét. Olyan pihenők, kialakítva több féle, hol hinta ágy, olvasólámpa, élő „zen” típusú koncert, minden - minden ami a pihenést, relaxációt biztosítja, egyszerűen fantasztikus!

2015 Therme Erding Erding Bakancslista Németország élmény
Kelta Trón Szauna - -Tipikus szaunamesterrel, egyenruhában, papucsban...

Ami még feltűnt, hogy minden németül van, alig van volt valami angolul kiírva, még a honlapjuk sincs, így nagy valószínűséggel a német nyelvűek is el tudják tartani a komplexumot. Napi átlag 4.000 vendég van, fordul meg itt.
Most voltam először, külföldön szaunázni, de úgy gondolom, sőt tudom, nem utoljára, tervezem még Ausztriába menni, s Németországba is ide vissza az tuti, meg máshová is. Nagyon jó volt látni hogyan is lehet ezt jól, másképp is csinálni.
Az biztos, hogy ha én itthon képeznék mestereket, akkor kötelezővé tenném, csak úgy adnék nekik végzettséget, ha külföldön valahol lát, tapasztal hasonlót, amit mi most a 2 nap alatt.

Aki csak teheti, és tervezi, hogy ide szeretne menni, az menjen, el kell menni, át kell élni, ezt nem lehet csak úgy leírni, elmesélni, ennek olyan hatása van, hogy ha még most is visszagondolok rá, eltölt az endorfin.:)

Még több infó, még több szaunás élmény, még több... szaunáSOK

dr.szauna