Molnár István, alias Szaunamester Délipart, Szauna- és VirgácsMester

1. Mióta vagy Szauna- és VirgácsMester?

2012 óta SzaunaMesterkedem. Virgácsmester 2013 óta vagyok.

molnar_istvan.jpg

forrás: Molnár István

2. Miért lettél Szauna- és VirgácsMester?

Szaunamester véletlen folyamán de mondhatnám azt is, hogy megtalált. Az a szálloda ahol éppen foglalkoztattak 2012-ben közölték hogy hétvégén én leszek a szaunamester. Persze mint remek és rugalmas munkavállaló vállaltam a feladatot. Ekkor a vendégek visszajelzése alapján érezhető volt, hogy nem jártam valami jó úton. Ezért önszántamból sokakkal ellentétben beiratkoztam Ruszkabányai Gittáék oktatására a Siófoki Galerius fürdőben tartandó képzésre.

Virgácsmesterség pályára már ettől jóval tudatosabban érkeztem. Éreztem némi párhuzamot a két foglalkozás között és fogalmam sem volt, hogy a szaunavirgácsnak nevezett zöld ballagási csokrokat, mi a fenére használják északon. Ekkor mint szaunamester már együtt dolgoztam a Sauna Boulevard Kft. Finn tulajdonosaival Erika Taipale-vel és Kari Taipale-vel. 2013 májusában Akác-tanyán az ő szervezésük keretén belül végeztem el egy alapképzést melyet,a nemzetközi szinten is jól ismert ma Rigában élő Lett  Viesturs Luka Indens szaunaterapeuta tartott. 

3. Mi motivál?

Már a képzések előtt is kedveltem a szauna jótékony hatásait de ez a két szakirány elsajátítása teljesen más dimenzióba helyezte a szaunáról való gondolkodásomat. Nagyon megkedveltem mindkét irányzatot. Mindkettőt magas szinten, alázattal űzni, motiváció nem kell ennél több. Az utóbbi években mindent alárendeltem a szakmai fejlődésemnek és azt gondolom a vendégvisszajelzések alapján meg is van az eredménye. Ha valaki csak fele annyit tud foglalkozni vele mint én az már nagyon sokat tett a szakma érdekében.

4. Ki a példaképed?

Egyértelműen a Lett mesterem  Viesturs Luka Indens. Ő az aki máig hordozza a szauna ősi hagyományait és azt apáról fiúra szállva őrzi. Nagy példakép.

5. Hogy látod a hazai Szauna- és VirgácsMesterek helyzetét?

A szaunamesterek helyzetét egyre jobbnak látom de még mindig gyenge a szaunamesteri diplomácia az országban. Ezen nagyon sok múlik, de nem vagyunk egységben. Burkolt érdekharcok folynak minden területen ami nagyon károsan kihat a szakmára. Klikkesedések vannak inkább. Hol ide, hol oda. Nincs ki felvegye a kesztyűt például egy üzemeltetővel szemben vagy említhetném, hogy nagyon hiányzik a szauna beruházások előtti szakmai konzultáció. Nem vagyunk ott. Nem vagyunk jelen. Ezek rendbetétele mind elősegítené a szakmai fejlődést. És még sorolhatnánk hosszasan...

Virgácsmesterek helyzete pedig még nehezebb. Mint tréner mondom, hogy nincs hol végezni a tevékenységet. A képzés után nincs hová beintegrálni az embereket. Erre a szakágazatra meg kifejezetten nincsenek felkészülve a hazai szauna építők és egy jó darabig nem is lesznek. Rendkívül korlátozottak a lehetőségeink virgácsmesterként dolgozni. De míg élek és aktív vagyok ezen igyekszem változtatni. 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Mint szaunamester most azt mondom hogy nem. Ha azt mondom, hogy ismerem a saját határaimat és bírok némi önkritikával magammal szemben akkor semmi keresnivalóm ott. Már késő ehhez felzárkóznom. Menjenek a fiatalok akik előtt még nagy jövő áll. Nagyon szorítok a tehetségeknek. Ha mód van rá akkor meg is mondom a szemükbe hogy ez jó, nagyon amit csinál és buzdítom őket. Olyan is van, hogy nem tetszik valami vagy valaki de akkor azt igyekszem nem megbántani és azt mondom neki, hogy na akkor most kezdjen el pornózni. Ott kevesebb a hibalehetőség viszont rengeteget fizetnek, valamint jól is nézel ki.

Mint virgácsmester inkább csak a szakmai tapasztalatok miatt mennék. Viszont azért nagyon!! Eddig kinéz egy ukrajnai körút.

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Mindkét irányt kedvelem. Mindkettőnek megvannak a maga szépségei. És mindkettőt kevesen csinálják jól. Én show jellegű programokban gyenge vagyok. Inkább a kettő között állok valahol úgy érzem. Valami megy valami nem. Én inkább a relax vonal vagyok. Lágyan kezdek de aztán igyekszem mindig a végét felhúzni.

Mint virgácsmester pedig csak a tradíciókra figyelek a kezelések folyamán. Ha tehetem akkor őrzöm a szauna évezredes hagyományait hatásait amiért a szaunát kitalálták. Hőterápia.

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Igazán egyet sem jól. De valamit csinálok azért.

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Években azt nem lehet kifejezni. De már korábban említettem, hogy erős diplomácia nélkül ahol meg lehet változtatni a gyökeres gondolkodást, ott éveket lehet faragni. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

A 6-os pont első bekezdésének utolsó szakaszában már kifejtettem a tehetségtelennel emberekkel szembeni nézeteimet. Tessék elolvasni. De a legfontosabb tanácsom ami kevésbé vicces, hogy legyen minimális, tehetsége, érzéke és legfőképpen alázata a munkája iránt. És amikor végzi a tevékenységet akkor gondoljon arra, hogy a foglalkozásának felemelkedése érdekében teszi mind azt.

És nem utolsó sorban, a vendégekért!! Különben ne álljon a kályha mellé!!

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok ki! Küldd elneved, születési éved, lakhelyed irányítószámát ITT!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu