Zsiga József SzaunaMester

1. Mióta vagy SzaunaMester?

2012 év tavaszán ültem először felöntésen, akkor találkoztam először ezzel a típusú szaunáztatással. A felöntés annyira ott nem fogott meg, de arra tökéletes volt, hogy eldöntsem, igen ezt én is megpróbálom. Még ebben az évben 2012 őszén el is végeztem az alapokat és a képzést és azóta is ebben tevékenykedem.

zsiga_jozsef01.JPGforrás: Zsiga József

2. Miért lettél SzaunaMester?

Alapvetően a kíváncsiság és az önmegvalósítás vezérelt, mindemellett, hogy az akkori munkámmal is ki lehetett egészíteni. 

3. Mi motivál?

Csak is a vendégek, függetlenül, hogy dicséretes szavakkal illetnek vagy kritikát fogalmaznak meg. Szeretném ha az a 10-15 perc még együtt töltjük az időt a szaunában, valamilyen okból maradandó lenne. Mindig ebből tudok erőt meríteni és inspirálódni.

4. Ki a példaképed?

Kifejezetten nincs példaképem, de van akikre felnézek valami miatt. Egri Csaba és Tompek Attila az egyik ilyen duo, de ott van Steierlein Tamás is akivel az elmúlt fél évben szorosabbá vált a szakmai kapcsolatunk. Nemzetközi porondról Farid Atali és Jirka Žákovský akik szerintem most elképesztő, számomra nagyon inspiráló programokat mutattak.  

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Kényes kérdés... Nagyon homályosan. Jelenleg Magyarországon nincsenek meg azok a körülmények, melyek ténylegesen a szaunamesterek érdekeit és a fizető vendégek kényelmét szolgálják. Természetesen az otthon tevékenykedő szaunamesterek ezzel tisztában vannak és tudják ez egy olyan hobbi Magyarországon, amiből nem lehet megélni. Vannak próbálkozások a hazai vizeken, de sokszor olyan érzésem van, mintha nagyon túl lenne "hájpolva", folyamatosan ugyanazok az arcok osztanak és "kommentelnek", mindig ugyanaz az üzenet... Bent vagyunk a nemzetközi vérkeringésben.... Tényleg? :) Eddig hol voltunk? Vagy amikor még más/mások koordinálták a magyar szaunamesterek útjait? Szerintem ugyan itt, csak most más a Brand... a Schulung és az Anlage, pontosabban Loyly Masters a neve.

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

2015-ben volt először alkalmam külföldön felöntést tartani, ami egyből egy WM előselejtező volt. Akkor ott azon a hétvégén, valami eldőlt és tisztán látszott, legyen Magyar RoadShow....és lett is, majd az ezt követő évet végig utaztuk és mondhatom Európa legjobb szaunáiban tarthattunk felöntéseket, óriási élmény volt. Jelenleg külföldön dolgozom, szóval ez pipa :)

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Ha kategorizálunk akkor Show, mert abban sokkal jobban át tudom adni a vendégeknek az üzenetet. De szerintem felesleges kategorizálni és skatulyázni, mind a kettő felöntés, azaz Aufguss. 

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Tamással hónapokig hallgattuk, uhhh micsoda technikák... Sosem számoltam... és véleményem szerint a technika csak egy dolog, egy nagyon pici dolog. Ha egy felöntés jó, az nem a technika miatt jó vagy rossz, hanem hogy az az emóció átjött-e, át tudta-e adni az adott szaunamester. vagy sem. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Meglátásom szerint nagyon sok év van még hátra, bár most is tudják 10/5-6 arányban mi a lényege az egésznek, csak nem foglalkoznak vele. Nehéz egy olyan társadalmat rászoktatni az amúgy teljesen normális és egészséges szaunáztatásra, ahol évszázadok óta a meztelenség "tabu" és intim. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

"Légy önmagad" sose másokat utánozz és kövess. Élvezd amit csinálsz, mert ha a felöntésben ott a szív és lélek, félsikered van, mert ezt a dolgod azonnal észreveszik az adott vendégek. Just fun enjoy and relax :)

 

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu