Vajda Krisztián SzaunaMester

10 kérdés, 10 válasz

1. Mióta vagy SzaunaMester?

Magát a szaunakultúrát már jó néhány éve ismerem, mesternek azonban csak idén áprilistól mondanám magam, ugyanis ekkor szereztem meg a hivatalos képesítést. Felöntésekkel már két és fél éve foglalkozom, először Bükön egy szállodában kezdtem el dolgozni, onnan kerültem át jelenlegi munkahelyemre, a Bükfürdői Gyógy és Élménycentrumba, ahol jelenleg is mesterkedem!

vajda-krisztian.jpgVajda Krisztián
forrás: Vajda Krisztián

2. Miért lettél SzaunaMester?

Ahogy korábban említettem egy szállodában kezdtem el akkor animátorként dolgozni, de lehetőségem nyílt rá, hogy a szauna részlegben is dogozzam mellette. Szívesen vállaltam a lehetőséget, hisz magát a szaunát, a szaunázást már régebb óta kedvelem, így mindenképpen azt gondoltam, jó hatással lehet rám szakmailag, hisz akkor még folyamatban voltak rekreációszervező és egészségfejlesztő szakon folytatott tanulmányaim, amelyel idén januárban végeztem.
Tulajdonképpen egy váratlan lehetőség miatt lettem szaunamester, de nagyon örülök, hogy akkor jött ez a lehetőség, hisz megtaláltam benne azt a dolgot, amit tényleg élvezettel és alázattal tudok végezni. 

3. Mi motivál?

Talán érdekes lehet - de természetesen a vendégek elégedettsége mellett - engem a kolegáim, illetve más szaunamesterek azok, akik igazán motiválnak. Mindíg, mindenki máshogy végzi a munkáját, mindenkinek megvan a kialakult stílusa, így sok mindent lehet tanulni másoktól, amik aztán a saját fejlődést szolgálják.
Ezáltal igyekszem programról - programra fejlődni, mindig valami újat, valami mást, valami pluszt hozni, hogy akik beülnek hozzám - akár ismernek, akár nem - elégedetten távozzanak, és ha legközelebb is találkozunk, örömmel és kíváncsian vegyenek részt a programjaimon. 

4. Ki a példaképed?

Szaunamesterként 2 embert tudok említeni akikre igazán felnézek, és bárki elé szívesen állítom oda, hogy igen, ők azok akik igazán képviselik számomra, hogy mit jelent szaunamesternek lenni.
Az egyikük Ruszkabányai Gitta, akitől annyi mindent és olyan precízen tanultam meg, ami akkor ugrásszerű fejlődést eredményezett, és nem csak szakmailag, emberileg is, vendégszempontból is olyan dolgokkal ismertetett meg, amire eddig szaunaszempontból talán nem is gondoltam, Nekem Ő a nagybetűs profi.
A másikuk pedig Jandrasits Andrea, akiből szintén komoly profizmus árad, amit versenyeredményei is bizonyítanak, valamint csapatunk vezetőjeként, mindig kiáll értünk, amiért hálásak lehetünk neki. Nem csak egy "főnök", hanem egy kolléga, egy barát, aki nem ismer lehetetlent, az egyik indok Ő, amiért igazán szeretem a jelenlegi munkahelyem.

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Úgy gondolom, szakmailag nagyon képzett és tehetséges szaunamesterei vannak az országnak, amit 2 dolog is bizonyít. Az egyik a nemzetközi eredmények amelyeket az elmúlt években szereztek mestereink, a másik pedig az a hihetetlen kiváncsiság, ami egy-egy hazai versenyt is övez. Az emberek kiváncsiak ránk, ismernek és megismernek minket, függetlenül attól hogy versenyzik-e vagy sem. Ez mindkettő egy pozitív dolog, és úgy gondolom mutatja is, hogy egy olyan szakmát űzünk, amit jelenleg még itthon nem sokan ismernek, vagy ismernek el, de az a réteg, aki ebben él, vagy ismeri, van rálátása a szauna kultúrára, az biztos, hogy csípőből felsorol 4-5 olyan szaunamestert, akinek bármikor, bárhol szivesen beül a felöntéseire.
Ebben a helyzetben nekünk pedig kutyakötelességünk terjeszteni ezt a kultúrát, szaunamesterként megismertetni és megszerettetni a szaunázást azokkal kik még csak most ismerkednek vele. 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Úgy érzem, jelenleg még sokat kell tanulnom ahhoz, hogy külföldön is olyan magabiztossággal álljak ki egy programra mint most itthon.
Egy külföldi verseny előtt, úgy érzem itthon kell igazán letenni az ember névjegyét, és komoly eredményeket szerezni, és ha ez megvan, akkor már lehet kacsingani kifelé is.
Természetesen ha lehetőségem lenne rá, vendégként szvesen tartanék akár most is bemutató prgramokat, akár külföldön is, hisz abból is sokat lehet tanulni, valamint egy jó élmény úgy mesterként, mint vendégként is. 

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Szívesen csinálom mindkettőt, de a szívemhez inkább a show felöntések állnak közelebb.
Az érzés, amikor egy emberként tombol egy vagy több tucat ember, tapsolnak, és csak azt várják most éppen mivel leped meg őket, nekem az az igazi érzés, akkor érzem igazán, hogy imádom amit csinálok, mert látom a vendégek arcán a felszabadult örömöt, a jókedvet, és ha ez megvan, akkor jól dolgoztam.
Természetesen nem az összes programom egy nagy buli, mert nyilván ez vendégkör függő, de eddigi tapasztalatok szerint, mindenkinél el lehet találni azt a pontot, ahol jobban feloldódik és jobban elengedi magát. 

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Ez egy olyan kérdés, amire szerintem sosem fogom tudni a választ. Sokat ismerek, ezek közül sokat meg is tudok csinálni, de vannak olyan komolyabb látványtechnikák, amiket még el kell és el tudok sajátítani.
Az alaptechnikák közül természetesen az összeset ismerem és használom is, úgy mint az egyszerűbb látványelemeket, de hely és vendégfüggő, hogy éppen mit és hogyan használok. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Úgy gondolom ehhez még jó pár év kell, de amilyen tempóban fejlődik és terjeszkedik hazai szinten a szaunakultúra, biztos, hogy előbb-utóbb el fogunk jutni oda ahova szeretnénk. Következetesnek kell lenni, fejleszteni kell, hogy a meglévő és növekvő igényeket maximálisan ki tudjuk elégíteni. 

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Csak akkor kezdj bele, ha türelmes, alázatos és kitartó vagy! Sokat kell tanulni, ebben a szakmában mindig van mit tanulni, szakmai és vendégszempontból egyaránt!
Mindig legyen motivációd, egy célod amit szeretnél elérni, hogy ne csak egy átlagos szaunamester legyél. Törekedj arra, hogy egyedi és hiteles legyél, hisz véleményem szerint ez a két legofntosabb jellemző ebben a szakmában! 

 

Köszönöm a Válaszokat!

dr.Szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj bátran, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook G+ Instagram YouTube

drSzauna.hu | szaunaSOK.hu | SzauNaTurista.hu | SzaunaZona.hu