Rudas Gyógyfürdő és Uszoda - Budapest

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda Budapest

Vasárnap délutáni sziesztámat úgy gondoltam teszteléssel töltöm. :) Így január 1-ére tervezett programom (telt ház miatt meghiúsult), most pótolom, s meglátogattam a Rudas újonnan átadott Wellness és Szauna világát. E hó végéig bizonyos típusú jegy vásárlása mellé, a szauna belépő díjmentesen jár. Wellnessről nem beszélnék, ez nem az a fórum, de szép, igényes és tiszta, 2 nagyobb és 2 kisebb medencével. 

Plusz egy egyedülálló, „panoráma jakuzzival” rendelkezik, melyet sajnos nem volt szerencsém kipróbálni, garanciális javításokat végeztek rajta… Így ezért még mindenképpen visszamegyek, át akarom élni azt az élményt amit a medence nyújtani tud.

Szauna világ, mint írtam, most még díjmentes bizonyos jegyekhez, mert tesztüzem van. Szépen igényesen kialakítottak a terek, kissé keszekusza az elrendezés, de könnyen ki lehet igazodni rajta. A részlegbe lépve van egy információs pult, ahol 1 főnek 1 lepedő jár díjmentesen az ott-tartózkodása idejére, ez szimpatikus. Kis tájékoztatást kértem, hogy mi hogyan működik, ezt maximálisan kulturált formában meg is kaptam. Sajnos ami nagy szívfájdalmam, hogy fürdőruhás. Így ennek tudatában gyorsan körbejártam, ültem a kamrákat helyiségeket. :) Infópulttól jobbra van egy szekció, mely a finn kamrát (kb. 90C, kb. 30-35 fő befogadására alkalmas, szinteltolásos kialakítású, 2 kályhás (megjegyzem nem értek hozzá, de laikusként is feltűnt, hogy igen kevés, mondhatni nem éppen a bel térhez méretezett mennyiségű követ tartalmaz)), a bejárat mellett található egy „só tartó”, melyről sőt lehet venni, mellyel dörzsölhetjük magunkat. Itt van még egy aroma szauna, mely kb. 60-70 fokon ment, ide 10 fő tud talán beférni. Ezen helyiségben van még elhelyezve a gőzkabin (bejárata mellett fertőtlenített ülőkét (gumipárnát) tudunk magunkhoz venni, s erre ülni bent), mely számomra nagyon megnyerő volt, bent egy termálvízből kialakított csobogó is helyet kapott mely vízesésként van lehelyezve bent az egyik falon. 2 hideg vizes slag is van bent, hűtés céljára gondolom én…. Ahonnan mindezt a 3 helyiséget el tudjuk érni található 2 db zuhanyzó, s egy jégadagoló is. Innen az info pulthoz visszatérve vele szemben egy merülő, mely igen hideg 10-15 fokos, tovább haladva az élményzuhany, mely startgombra indul, 3 állomással rendelkezik, különösebb élményt számomra nem nyújtott.

Néhány lépcsőt lefelé megtéve, s balos 90 fokos kanyart követően egy viszonylag nagy belterű helyiségbe érkezve találjuk magunkat. A só kabint (8 szék volt betéve, így maximálisan 8 fő tud bent tartózkodni) és egy hőlégkamrát (erre még nem tudtam rájönni, hogy milyen célt szolgál egy ilyen kabin, ha minden igaz egy a budapesti fürdők egyedi sajátságos megoldása, vagy van más lélektani, jótékony hatása, aki tudja, szívesen veszem a felvilágosítást), mely szintén impozáns, jó nagy, kb. 35-40 fő befogadására alkalmas a maga 60C-ával igen kellemes volt. Itt is ezen a területen 2 zuhanyzó kapott helyet. némi lépcsőzést és labirintusra emlékeztető balra-jobbra-jobbra-balra manővert követően az uszoda felső lelátójára keveredtünk, mely pihenő területnek volt dedikálva. Itt ágyakon tudjuk pihentetni izzadságtól elfáradt szervezetünk, s a lábfejünkön túl kitekintve az ablakokon az Erzsébet híd és a Pesti oldal impozáns látképe terül el, ami valóban nyugtató és pihentető hatást gyakorol ránk.

Zanzásítva, igényes, szépen kialakított helyiségek, kabinok találhatóak.
Felöntésekre nem hiszem, hogy alkalmas kályhákkal, a kamrák, nem feltétlen alkalmas kialakítással készültek el.
Sajnálatos mikor egy-egy beruházás nem szakmai szempontok szerint valósul meg. Bízom benne, hogy fürdőink előbb utóbb nyugati kultúrákhoz hasonló szabályok bevezetésére fognak törekedni a szauna részlegeikben. Hiszen a vendégkörét elnézve, úgy kb. a 80% külföldi azon túl is azon kultúrákból érkező, ahol meglepő a fürdőruha alkalmazása a szauna területén.

 Még több infó, még több szaunás élmény, még több... szaunáSOK

dr.szauna