Gömöri János Szauna- és VirgácsMester

1. Mióta vagy SzaunaMester?

2013 áprilisa óta, sőt, májusban virgácsmester is lettem.

gomori_janos.jpgforrás: Gömöri János

2. Miért lettél SzaunaMester?

Kerestem, hol lehet fürdőruha nélkül szaunázni. Vendégként jártam Ráckevére, Ballószögre, Normafára. Normafán Barabás Lívia, többszörös bajnok tartott nagyon színvonalas programokat. Vonzott a szaunamesterség és egy tanfolyamon találtam magam.

3. Mi motivál?

Azt hiszem az, hogy szeretek adni. Szeretem a szaunát, a forróságot. Szaunában lenni - egy másik világ. 

4. Ki a példaképed?

Egyértelműen Lay Pang Ong. Amit csinál, művészet és igazi Élet. Az ő ötletén alapuló "One Towel, One Family" közös felöntés életem legnagyobb szaunás élménye volt. Meg kell említenem Líviát, akinek törzsvendége voltam, és aki az alapokat átadta. Ez (szaunamester szinten) egy örök kapcsolat. Viesturs Luka-Indans, lett bajnok pedig a virgácsmesterségbe vezetett be. Nagy hatást gyakorolt rám és teljesen megváltoztatta a szaunakultúrához való viszonyomat.

5. Hogy látod a hazai SzaunaMesterek helyzetét?

Nagy a különbség a szaunamesterek között hozzáállásban és tudásban. Az igazán jó szaunamestereket jobban meg kellene becsülni és fizetni. Kevés a minőségi felöntésre alkalmas szauna az országban. 

6. Külföldön próbára tennéd magad? Miért?

Hívtak külföldre, de nem mentem ki, mert anyagilag nem volt annyira jó az ajánlat. Klasszik stílusú versenyre szívesen kimegyek bármikor. 

7. Klasszik vagy a show felöntést kedveled? Miért?

Klasszik. Vendégként mindkettőt. A szauna show/színház egy új találmány. Tudom/sejtem, hogy miért jött létre és jó is, hogy van. De hagyományosan a szauna nem színház. Inkább legyen íve és lelke a programnak jelmezek nélkül, minthogy nagy rákészüléssel és anyagi befektetéssel érjen el valaki közepes szaunaélményt. Az általam látott szaunamesterek közül show-ban Végh Timi és Kiss Anita, klasszikban Farkas Evelyn, Szabó Zoli és Barabás Lívia felöntései tetszettek legjobban. De nagyon sok mindenkit nem láttam még. Igyekszem pótolni :)  

8. Hány legyezés technikát tudsz?

Elsősorban az alap legyezési technikákat használom, jelenleg a show legyezéseket kevésbé gyakorlom. Egyébként nemcsak a legyezési technika számít sokat, hanem a választott illat!, annak minősége, a zene, a megjelenés, a mozgás látványa! is. Illetve az, hogy tudd, miért is csinálod. 

9. Szerinted hány év kell, hogy itthon (Magyarország) ismert legyen ez a kultúra? Gondolok itt arra, hogy 10 emberből 8 tudja miről van szó.

Sok múlik a szakmai szervezeteken, az ügyes, intelligens vezetőkön, a jó kommunikáción. 10 emberből 8 - ehhez nagyon sok éve kellene. 10 szaunába járó emberből 8 - ez már inkább elérhető. Most jó időszakban vagyunk, de nagyon sokan nem tudják még, mit csinál egy szaunamester, mi is az a felöntés.  

10. Mit tanácsolsz egy most kezdő mesternek?

Pang mestert tudom idézni: "Az a legfontosabb, hogy tudj adni." 

 

Köszönöm a Válaszokat!

Még több élmény, még több infó, még több szaunás, még több... szaunáSOK

dr.szauna

 

Havonta SzaunaSapkát sorsolok KLIKK!

Szeretnél hírt adni magadról? Ilyen és ehhez hasonló cikkekben szerepelnél? Észrevételed, mondandód van? Írj, klikk IDE!

Keress, Kövess, Likeolj, Sharelj...

Facebook G+ Instagram YouTube

MindenAmiSzauna.hu | SaunaTours.hu | SzaunaZona.hu | szaunaSOK.hu